En ny bæredygtig samfundsmodel?

Op imod 70 procent af CO2-udledningerne skyldes vores livsform og forbrug. Vi har brug for nye modeller og løsninger, der kan ændre vores livsstil. Drejebog 2025 vil undersøge, hvad der skal til for at accelerere Danmarks omstilling til et bæredygtigt samfund ved at skabe en “bæredygtighedens trepartsaftale” mellem borgere, virksomheder og myndigheder.

Det er tid til at vise verden, hvordan man leverer løsninger, der fremmer menneskers bæredygtige livskvalitet – ved at arbejde på tværs af sektorer. Med Drejebog 2025, ønsker Sustainia at samle ekspertise og viden, der kan positionere Danmark som global rollemodel og vende muterende kriser til nye muligheder.

Hvem står bag?

Ekspertnetværket består af en række fremtrædende nøglepersoner, institutioner og investorer fra en lang række forskellige hjørner af samfundet samt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Missionen er at udarbejde et katalog af mulige løsninger på fremtidens komplekse udfordringer. Tilsammen skal de gøre Danmark til et foregangsland i bæredygtig omstilling.

Læs mere om de involverede

Borgere, virksomheder og myndigheder

Målet er at skabe en slags “bæredygtighedens trepartsaftale” mellem borgere, virksomheder og lovgivende myndigheder og i fællesskab sikre en bæredygtig adfærd og omstilling.

For at borgerne kan gennemføre markante adfærdsændringer, skal virksomhederne levere bæredygtige produkter og ydelser, mens myndigheder og politikere skal skabe de bæredygtighedsfremmende rammer og reguleringer.

Det gøres igennem en Drejebog for Danmark

“Drejebog for Danmark” er en meget vigtig kilde til at forstå, hvordan de største udfordringer griber ind i hinanden og kræver nye sammenhængende svar og tvinger os til at handle på tværs af sektorer og brancher. Det er læren af klimaforandringer, tab af biodiversitet og Covid-19. Udfordringen er ny, og derfor bliver vi nødt til at eksperimentere os frem. Vi har ingen tid at spilde.”

Katherine Richardson
Professor og leder
Sustainability Science Center, KU

“Sammensætningen for gruppen bag Drejebog for Danmark skal afspejle, hvor komplekse udfordringerne er og derfor at de kun kan løses på tværs af sektorer – og med befolkningen omkring bordet.”

Erik Rasmussen
Stifter af Sustainia og initiativtager til Drejebog for Danmark
Se styregruppe og ekspertnetværk

"Sustainia World" – et vigtigt element af Drejebogen

Som vigtig drivkraft i omstillingen skal den tidligere militærlejr i Auderød omdannes til et digitalt og fysisk eksperimentarium for en bæredygtig levevis.

I tæt samarbejde med bl.a. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Poul Due Jensens Fond undersøges, om lejren netop kan blive et internationalt kraftcenter, der under titlen “Sustainia World” skal afdække og teste, hvordan vi kan kan gennemføre markante ændringer i vores daglige forbrugsmønstre.

“Sustainia World giver mulighed for at tage det næste grønne skridt og vise en endnu bredere vifte af grønne løsninger og leveformer frem og samtidig være et eksperimentarium for helt nye grønne løsninger.” 

Dan Jørgensen
Minister
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

“Det er vigtigt, at vi på tværs af industrier og interesse-
grupper får en fælles agenda, og får identificeret de aktuelle problemer, som vi i fællesskab kan tage vare om.”

Thomas Thune Andersen
Chair, Ørsted A/S

Styregruppe

Sustainia har samlet en unik styregruppe – en bred men dybt specialiseret kompetenceklynge – der tilsammen favner den indsigt og de erfaringer, der skal være med til at skabe rammerne for omstillingen til et bæredygtigt samfund. Læs mere om styregruppens 14 medlemmer samt resten af ekspertnetværket.

Vil du vide mere om styregruppen og hele ekspertnetværket?

Læs mere

Har du spørgsmål til projektet?

Du er velkommen til at kontakte os i forhold Drejebog for Danmark og Sustainia World. Hvad enten det drejer sig om et muligt samarbejde, gode ideer eller nysgerrighed, hører vi gerne fra dig. 

Erik RasmussenStifter, Sustainia
KONTAKT